Mobil Uygulama Geliştirme Nasıl Yapılır, Aşamaları Nelerdir?

  

Mobil Uygulama Geliştirme Nasıl Yapılır, Aşamaları Nelerdir?





Günümüzün olmazsa olmazlarından biri olan Mobil Uygulamalar, hayatımızın her alanında, yaşamımızı kolaylaştırıyor. Mobil Uygulama kullanımı günden günde hızlı bir şekilde artıyor. Farklı firmalar kullanıcılarının, müşterilerinin veya çalışanlarının hayatlarını kolaylaştırabilmek için mobil uygulamalar öne sürüyor.

 

E-girişimciler artık sadece e-ticaret ile sınırlı kalmıyorlar. Bunun yerine mobil uygulamalara ağırlık vererek çok daha fazla hedef kitleye ulaşma çabası içerisindeler. Mobil cihaz kullanım sürelerinin artması, kullanıcı yaş aralığının genişlemesi de mobil uygulama geliştirmeye olan ilgiyi arttırıyor.

 

Mobil uygulamalar, yazılımcılar tarafından geliştirilerek sanal marketlerde müşterilerin hizmetine sunulur. Bu uygulamaların kimisi ücretlidir, kimisi ise ücretsiz olarak kullanıma açıktır ancak her halükarda yazılım geliştiricileri bu uygulamalardan para kazanmaktadır. 

 

Mobil uygulama geliştireceklere tavsiyeler;

 

Hedef Kitlenizi Belirleyin

 

Mobil uygulama geliştirirken sorulması gereken soruların başında mobil uygulamanın kimlere hitap edeceği ve ağırlıklı olarak kimler tarafından kullanılacağıdır. Mobil uygulama geliştirirken hedef kitlenizin ilgisini çekecek detayları atlamayın.
















 

Basitlik ve Kolaylık

 

Bilgiye kolayca ulaştığımız günlerdeyiz. Bunu göz önüne alarak karmaşık ve sıkıcı süreçleri olan uygulamalardansa basit ve kolay olana odaklanmak ve kullanıcı dostu bir mobil uygulama geliştirmek, kullanıcıların uygulama ile etkileşimini arttırmada büyük önem taşır.

 

Farklı İşletim Sistemlerine Göre Tasarlayın

 

Farklı işletim sistemlerikullanan kullanıcılar hedef kitleniz belirlendiğinde her platforma uyum sağlayabilen bir uygulama geliştirmek de zorunluluk haline gelmekte. Android ve iOS gibi işletim sistemlerine uygun ve sorunsuz çalışan bir uygulama çok daha fazla kişiye hitap etmektedir.

 

Uyumluluk

 

Mobil uygulamanızın işletim sistemi çeşitliliğinin yanında masaüstü, tablet ve akıllı telefon gibi platformlarda da problemsiz bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Mobil uygulamanızın birden fazla cihazdan ulaşılabilirliğinive fraklı cihazlardan girildiğinde uygulama içindeki görsel, yazı gibi etkenlerin ekran genişliğine göre yeniden şekillenmesini sağlayın.

 

İyi Tasarım

 

İlgi çekici ve canlı tasarım ögeleri ile mobil uygulamanızı çok daha çekici hale getirebilirsiniz. Farklı tasarım ögelerini bir araya getirerek ve renk uyumları ile uygulamanızı ön plana çıkarmayı deneyin.

 

Bir hedefe odaklanın

 

Mobil uygulama tasarlarken ekranda aynı anda pek çok seçeneğin olması karışıklığa neden olur. Bu sebeple uygulamanızı her sayfada tek hedefe odaklayarak minimalist davranmanız kullanıcılarınızın kafa karışıklığını önler.

 

Grid kullanımı önemli

 

Mobil uygulamanızı grid yapı ile tasarlamak birbirleri ile orantılı bir deneyim sağladığı için zihindeki görsel bağlantıyı arttırarak rahat bir kullanım sunar.

 

Eğer siz de yazılım bilgisine sahipseniz ve Android telefonlar için mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız bu aşamaları izlemelisiniz:

 





 

Öncelikle Android uygulama geliştirmeye başlamak için mobil uygulama geliştirme programları ile işe başlamanız gerekmektedir. Android telefonlar için yazılım yapabileceğiniz birçok platform bulunmaktadır.

 

Eclipse ve AndroidStudio

 

Android bir yazılım için mobil uygulama geliştirebilecek entegre geliştirme ortamı (IDE) olan Eclipse, XML ve Java dosyalarınızı düzenlemeye alabilir ve uygulamanıza ait olan kanalları oluşturmaya başlayabilirsiniz. Eclipse’i Google’dan edinebilir, uygulamanızı geliştirebilir ve hatta uygulamanızı bir üst sürüme taşıyabilirsiniz.


AndroidStudio, Eclipse’e göre daha hızlı hizmet veren bir alt yapıya sahiptir ancak Eclipse’e göre daha fazla hata çıkarması söz konusudur. Bu yönden genel olarak, daha hızlı bir şekilde geleceğe ilerlemek isteyenlerin tercih ettikleri platformun AndroidStudio olduğunu söyleyebilmekteyiz.

 

Android SDK Aracılığı ile ADB

 

ADB’nin amacı uygulama geliştiricilerini asiste etmektir. ADB aracılığı ile Android cihazların yazılımları üzerinde değişiklik gerçekleştirebilir ve uygulama yüklemesi yapabilirsiniz. 

 

Android Developer Guidelines

 

Bir rehber görevi gören Android Developer Guidelines resmi bir yazılım olarak uygulama geliştiricilere yardımcı olmakta ve ipuçları vermektedir. Temel olarak IDE ve ADB bilgisine sahip olmak yetecektir.

 

Android Design Guidelines

 

Android yazılım işi için mucizevi nitelikte olan bir mobil uygulama geliştirme platformları arasında estetik ve görsel bilginizi konuşturmaya başlayacağınız platform Android Design Guideliness’tir.Temel animasyonlar, sayfalar ve daha birçok içeriği oluştururken görsel güçten faydalanmak için bu rehberi kullanmak oldukça faydalı olacaktır. 

 

GitHub ve BitBucket

 

Android uygulamaları çok sayıda dosya ve klasörden meydana gelmektedir ve her birinin düzeni, varlığı, ismi, numarası gibi ince detayları yazılımın doğru işlemesi için çok büyük önem taşımaktadır.

 

IOS’dan bahsedecek olursak:

 

JS ve HTML5 kullanarak ios’ta mobil uygulama geliştirmek mümkün. Ancak HTML5 ve JS’yi kullanarak mobil uygulama geliştirmek mantıklı görünüyor olabilir fakat bunu yapmak için framework kullanmamız gerekmekte. Frameworkten kısaca bahsedecek olursak, kullanılmaya hazır kod parçalarının birleşmesine denir. Bu frameworkler, tıpkı native uygulamalardaki gibi cihazın donanımına erişebilme, tasarım bütünlüğü oluşturabilme vb. gibi mobil uygulama ihtiyaçlarını karşılayabilmeyi sağlıyor. Bunlar olmaksızın bir uygulama geliştirmek oldukça zor ve kullanışsız olacaktır.

 

JS, CSS3 ve HTML5 yazılım dillerini kullanarak olağanüstü efektler ve cihazın neredeyse tümüne erişim imkanısağlanması sayesinde birçok işlem içeren uygulamalar yapılabilmektedir. 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gizlilik Politikası

Mobil Uygulama Geliştirme Aşamaları

Android Uygulaması Nasıl Yapılır? Android Uygulama Siteleri Nelerdir?